23 Şubat 2015 Pazartesi

İçimizdeki trafik polisi

İçimde bir trafik polisi var,
Bu ara sosyal kültürel faaliyetlere tam gaz devam ediyorum,ruhum  bunu istiyor sanırım,
Görsel faaliyetlerden beslenmek iyi geliyor, bazen neden buna ihtiyacım olduğunu düşünüyorum, sonrasında akılda kalan bir cümle ya da bir sahnenin beni düşünmeye sevk ettiğini hatırlıyor ve sonrasında gülümsüyorum.
Önce film festivalinde gittiğim ve etkilendiğim bir filmden bahsedeceğim.
Film, işitme engelli ergenlerin kaldığı bir yatılı okulda geçmektedir.Gündüzleri okula giden ergenlerimiz akşamları bambaşka bir hayat yaşamaktadır.Kendileri temel ihtiyaçlarını karşılamak için bir çete kurmuşlardır, hırsızlık, telekız pazarlamak, şiddete başvurmak en göze çarpan özelliklerindendir.Filmin kurgusu ve sert şiddetinin yanında en önemli özelliği, herhangi bir konuşma ya da alt metninin olmaması.Gerçek işitme engelli ve oyuncu olmayan ergenler oynamış filmde, hayli başarılılar.
Tek duyduğunuz ses mekanlarda duyduğunuz sesler.
Bir düşünün, konuşma yok, işitme yok,ses yok,koca bir sessizlikte-siniz, neler hissederdiniz? Eksik kalır mıydı bir takım şeyler mesela? Sessizce bir düşünün.İçinizdeki sese kulak verin..
En baştaki cümle ise devlet  tiyatrolarında izlediğim bir oyundan.O kadar sade güzel bir oyun ve oyunculuktu ki.Beni çarpan cümlesi ise ’’ içimde bir trafik polisi var’’ repliği oldu.
Eskiden ünlü olan şimdilerde ise yalnız ve işsiz olan bir kadın tiyatro oyuncusunu ve içsel hesaplaşmasını anlatmakta idi.
İçimde bir trafik polisi var dedi oyuncu alkol problemi ile yüzleşmeye çalışırken.
Birden içim cız etti, ne demek istedi bu şimdi dedim kendi kendime.İnsanın içinde polis olması nasıl bir şeydi ki? Koruyan kollayan kontrol eden,dur diyen geç diyen, evrak isteyen, olur diyen, üfle diyen, yap diyen, yapma diyen......Sanki milyonlarca trafik polisi konuşmaya başlamıştı içimde .
Var mı sizin içinizde trafik polisi, ya da şöyle sorayım içinizdeki polis dur derken uyarıya uymayıp gittiğiniz kendinizden uzaklaştığınız zamanlarınız oluyor mu hiç ?


trafik polisi ile ilgili görsel sonucu 

Not:Bahsettiğim fim İf Festivalinde gösterime giren ''Kabile (Plemya)'', tiyatro ise İstanbul Devlet Tiyatro'larında sergilenen  ''Nice Yıllara'' isimli oyundur, keyifli seyirler.

Hiç yorum yok: